Gezondheid en Voeding

De Abessijn en Somali is een gezond ras dat weinig erfelijke ziektes kent. Tegenwoordig zijn er gentesten (DNA) beschikbaar voor de erfelijke ziektes PRA en PKdef. Ook PL komt helaas voor bij de Abessijn en Somali.

Hieronder een uitleg (bron http://www.somaby.com):

Progressieve Retina Atrofie (PRA)

PRA is een verzamelnaam voor een groep erfelijke netvliesdegeneraties.

Het eerste verschijnsel van PRA bij de kat is nachtblindheid. Dit verschijnsel blijft nogal eens onopgemerkt. De pupillen blijven wijder open staan en vernauwen te langzaam als er met een fel lampje in het oog wordt geschenen. Het gehele proces verloopt pijnloos. De kat wordt sluipend blind en er is, tot op heden, geen behandeling bekend om het proces te stoppen of te genezen. In het eindstadium van PRA treedt soms ook grauwe staar (cataract) op, waardoor de lens op den duur wit wordt. Gelukkig is het oog voor een huiskat (wordt verzorgd en beschermd!) een minder belangrijk zintuig. In een veilige omgeving kunnen deze dieren zich meestal erg goed redden. Blinde katten vangen soms nog muizen!

De staafjeskegeltjes atrofie, de late vorm van PRA, die het meest voorkomt, volgt een enkelvoudige, niet geslachtgebonden (autosomaal) recessief patroon van overerven. Dat wil zeggen dat katten met deze vorm van PRA (lijders) de eigenschap van de vader én de moeder moeten hebben geërfd. Waren de ouders zelf niet blind (en wel op de juiste wijze op PRA gecontroleerd), dan moeten zij dus ten minste beide dragers van de PRA-eigenschap zijn. Kort samengevat: - beide ouders van een PRA "lijder" zijn ten minste "drager" - alle kinderen van een PRA "lijder" zijn ten minste "drager" De andere, bij de kat minder vaak voorkomende vorm van PRA, de staafjes-kegeltjes dysplasie erft vermoedelijk autosomaal dominant over. Bij de kat komt ook een niet-erfelijke vorm van PRA voor. Deze vorm dient van de erfelijke vorm te worden onderscheiden.

Pyruvaat Kinase Deficientie (Pkdef)

Katten die lijden aan PKdef kunnen een min of meer langzaam verlopende bloedarmoede ontwikkelen waardoor uiteindelijk het lichaam steeds meer problemen krijgt bij het functioneren. Doordat in zo n geval het aantal boedplaatjes heel sterk vermindert verslechteren orgaanfuncties, het zuurstoftransport wordt steeds moeilijker met alle gevolgen van dien en tenslotte zal het dier overlijden.

PKdef vererft recessief. Dat wil zeggen dat beide ouders het moeten doorgeven, wilt een kind lijden aan PKdef. Testen op PKdef is erg eenvoudig, het gebeurt via een DNA test op wat bloed of een uitstrijkje uit de wang. De test onderscheid 3 uitslagen:

Vrij: het dier gaat nooit lijden aan PKdef en kan ook geen Pkdef doorgeven

Drager: Het dier gaat nooit lijden aan PKdef maar kan dit wel doorgeven.

Lijder: het dier kan mogelijk PKdef ontwikkelen en daar aan overlijden.

Patella Luxatie (PL)

Bij PL schiet de knieschijf van zijn plek af. Het kniegewricht bestaat uit het dijbeen aan de ene kant en het scheenbeen aan de andere. Over het gewricht loopt een pees van het bovenbeen naar de onderbeen met daarin de knieschijf (patella). Aan het bovenbeen zitten grote spieren die ook over de kniepees heen lopen naar het onderbeen waar de kniepees vastzit aan een scherpe vooruitstekende rand op het scheenbeen. Bij PL schiet de knieschijf over dat scherpe vooruitstekende randje, soms naar de buitenzijde maar vaker naar de binnenzijde. Het kan weer terugschieten als de kat probeert te gaan lopen.

Er zijn verschillende gradaties waarin deze afwijking wordt aangegeven, van mild (graad 1) tot ernstig (graad 4). Bij graad 4 is de knieschijf permanent van zijn plek en niet meer terug te brengen.

Als de knieschijf zelden losschiet, hoeft er operatief niets gedaan te worden, mits de kat er geen last van heeft. Bij ernstiger gevallen wordt een operatie aangeraden die het gewricht weer opnieuw in de goede stand plaatst en vastzet. Tot op heden wordt geadviseerd een fokkat op 1 - 1,5 jarige leeftijd op PL te laten controleren door de dierenarts.

Voeding

Een goede voeding weerspiegelt de gezondheid. Wij zijn voorstander van natuurlijk voeren. Dat betekent voor de kat dat hij vleeseiwitten krijgt. Wij voeren rauw diepvriesvlees van Carnibest en Darf van de biologische slager, of Barfmenu van TinLo. Ook de betere blikvoeding van Porta21, Almo, Schesir en Yarrah bevatten echt vlees of vis.

De beste tandsteenreiniging krijgt de kat door het kauwen op een kippennekje.

De kat is een Carnivoor en dat betekent dat voeding die voor het grootste gedeelte uit granen = koolhydraten bestaat, de spijsvertering van de kat onnodig belasten. Kittens die opgroeien met vers rauw vlees zijn op de leeftijd van 14 weken gemiddeld 2 ons zwaarder dan een kitten dat uitsluitend op brokjes op moet groeien. Katten zijn daarnaast slechte drinkers. Bedenk dat vlees van nature vocht bevat. Dit weerspiegelt zich in mooiere vachten, en de kat verhaart veel minder.

Kwaaltjes als blaasgruis worden voornamelijk veroorzaakt door het eten van droog voer in combinatie met weinig drinken. Nierproblemen op latere leeftijd en diabetes zijn ziektes die voorkomen kunnen worden door het geven van echt vlees.